Hof Duisterweg Vathorst, Amersfoort

De Duisterweg is het historische lint door Vathorst, de uitbreidingwijk waarmee Amersfoort de snelweg A1 is overgestoken. Het lint wordt gekenmerkt door een oorspronkelijke bebouwing en begroeiing die herinnert aan het vroegere uitgestrekte polderlandschap.

De nieuwe bebouwing van Vathorst is een caleidoscoop van moderne architectuurstijlen op vaak te kleine percelen. Op de locatie direct aan de Duisterweg was qua bestemmingsplan eenzelfde verkaveling en bebouwing mogelijk. Gekozen is echter voor een stedenbouwkundig ontwerp met vijf grote kavels en een architectuurstijl die refereert aan de historische bebouwing. Om de exclusiviteit te benadrukken zijn de woningen gesitueerd in een besloten hof met een symmetrisch opzet; twee woningen oriënteren zich op de Duisterweg en op de centrale as staat een ‘notaris’ woning, enigszins verhoogd door een souterrain met o.a. parkeerruimte.
De woningen zijn ontworpen in de klassieke symmetrische stijl van herenhuizen met zorgvuldige detailleringen zonder concessies. De materiaalkeuzes van de woningen en de inrichting van de openbare ruimte zijn op elkaar afgestemd waardoor het beeld wordt gecompleteerd.

Door de zorgvuldige inpassing en de verantwoorde architectuur heeft het ontwerp de welstandsprijs gekregen van de gemeente Amersfoort.

Het project is volledig door Da Vinci Vastgoed begeleid, van ontwerp tot bouwvoorbereiding en bouwmanagement.