JUMBO Nationaal Distributie Centrum Nieuwegein

Jumbo zocht in het midden van het land een locatie voor een nieuw Nationaal Distributie Centrum (NDC). Geen gemakkelijke opgave gezien de gewenste footprint van ca. 43.000 m2 voor alleen al de eerste fase. Uiteindelijk is gekozen voor de herontwikkeling van het vroegere Veilingterrein op De Liesbosch/Laagraven in Nieuwegein. De locatie is ca. 24 hectare groot en ligt op de grens met de gemeente Utrecht, direct langs de snelweg A12.
Vanaf de snelweg via een nieuwe afrit kan het NDC rechtstreeks worden bereikt. Daarnaast zal de infrastructuur van De Liesbosch worden aangepast om tot een efficiënte verkeersafhandeling te komen.

Het Jumbo NDC wordt voorzien van een volledig gemechaniseerd logistiek systeem. Bij aanlevering worden de producten gescand en geautomatiseerd opgeslagen in het hoogbouw magazijn dat ca. 26 meter hoog is; de overige gebouwdelen voor o.a. ontvangst en expeditie zijn ca. 19 meter hoog. Het entreegebouw bevindt zich aan zuidzijde van het gebouw waar een parkeergarage wordt gerealiseerd met een capaciteit van ca. 1200 auto’s voor personeel en bezoekers. Alle verdiepingen van de parkeergarage zijn via een passage verbonden met het entreegebouw van waaruit via een loopbrug over het buitenterrein het hoofdgebouw wordt bereikt.
De kantoren, personele ruimtes en het bedrijfsrestaurant liggen op de eerste verdieping aan de oostzijde boven de expeditieafdeling, langs de provinciale weg N408 naar het centrum van Nieuwegein.

De architectuur weerspiegelt de functies van het gebouw. Het hoogbouwmagazijn is opgevat als een ‘zwarte doos’ waar het logistieke systeem zijn werk doet en de producten ‘at random’ worden opgeslagen zonder menselijke tussenkomst.
Het gemechaniseerde logistieke systeem is volledig gebaseerd op het scannen van barcodes. Deze essentiële rol wordt gesymboliseerd in de geveluitwerking van de ontvangst- en expeditieafdelingen die een opvallend ritmisch patroon hebben van kleurrijke verticale stroken in verschillende breedtes, afgewisseld met hoge raamopeningen. De kleurvariaties staan voor diverse productgroepen van Jumbo waarbij de bedrijfskleur geel de boventoon voert.
De ontvangst- en expeditie afdelingen schuiven letterlijk in, of uit, de zwarte doos van de hoogbouw; richting de docks in de gevel neemt de personele bezetting geleidelijk toe, wat tot uiting komt in de intensiteit van het aantal hoge raamstroken die het daglicht werpen tot diep in het gebouw.

Het Jumbo NDC is Breeam Outstanding gecertificeerd, de hoogste classificering voor duurzaam en circulair bouwen.
Eén van de maatregelen in fase 1 is de installatie van ca. 14.000 zonnepanelen op de daken van het hoofdgebouw die voor een belangrijk deel zullen bijdragen aan de energievoorziening van het NDC.

Het project wordt volledig door Da Vinci Vastgoed begeleid, van locatiekeuze tot ontwerp, bouwvoorbereiding en bouwmanagement.