Stadsvilla Oude Haven Hilversum

Een voormalig bedrijfspand uit 1900 is getransformeerd naar een moderne stadsvilla voor een jong gezin.

De locatie is aan de Oude Haven, het vroegere havengebied dicht bij het centrum van Hilversum met aan het eind de monumentale ’Zoutbunker’ (1940-1946) van stadsarchitect Dudok.

Het gebied is tegenwoordig een stadspark met glooiende hellingen naar het water vanwege de hoogteligging van Hilversum. Door dit natuurlijke hoogteverschil konden de vroegere bedrijfspanden eenvoudig worden voorzien van een souterrain aan de havenzijde; de hoofdingang is een verdieping hoger aan de achtergelegen Mauritsstraat.

De woning ligt in het beschermde stadsgezicht van Hilversum en bestaat uit 4 verdiepingen. Bij de renovatie is het souterrain verder uitgediept en via een vide verbonden met de woonverdieping.

Met behoud van een aantal oorspronkelijk elementen is de gehele woning totaal gemoderniseerd met o.a. een laagtemperatuur vloerverwarming en een (dampopen) gevel- en dakisolatie die voldoet aan het Bouwbesluit.

Aan de voorzijde heeft de woning zijn karakteristiek gevel uit het begin van de vorige eeuw behouden; aan de achterzijde is een nieuwe gevel ontworpen met een grote raampartij die een prachtig uitzicht biedt op de Oude Haven en ’s avonds een fraai lichteffect geeft.

De witgepleisterde achtergevel ligt op het zuiden en past door materiaal en kleur bij de enigszins mediterraan aandoende gevels aan de parkzijde.

Het Franse balkon op de 2e verdieping is een eigen ontwerp met 2 pauwen en een verwijzing naar de Art Nouveau stijl uit de oorspronkelijke bouwperiode van de woning.

Door de verantwoorde architectuur en de zorgvuldige uitwerking past de stadsvilla naadloos in de overgang van de Oude Haven naar het beschermde stadsgezicht van Hilversum en heeft een flinke boost gegeven aan de verdere particuliere stadsvernieuwing in dit gebied.

De stadsvilla is volledig door Da Vinci Vastgoed begeleid, van ontwerp tot bouwvoorbereiding en bouwmanagement gedurende de uitvoering.